Mensenhandel is een vorm van moderne slavernij waarbij de slachtoffers, vaak van vreemde herkomst, in mensonwaardige omstandigheden worden uitgebuit. In de strijd tegen mensenhandel speelt ziekenhuispersoneel een belangrijke rol. Hoe zij kunnen helpen, staat in een nieuwe brochure.

Dokters of sociale assistenten kunnen geconfronteerd worden met patiënten die het slachtoffer zijn van moderne slavernij. In die moeilijke omstandigheden is het niet vanzelfsprekend om te weten hoe het medisch personeel het best reageert.

De brochure ‘Mensenhandel… Wat kunt u doen?’ legt de problematiek uit, licht de situatie van de slachtoffers toe en toont aan hoe het medisch personeel hen kan helpen en informeren. In samenwerking met gespecialiseerde onthaalcentra kunnen ze slachtoffers ook op weg helpen naar psychologische, administratieve en juridische bijstand.

Deze brochure zal vanaf vandaag onder het medisch personeel verspreid worden.

De publicatie is een initiatief van de interdepartementale coördinatiecel ter bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel. Zowel minister van Justitie Annemie Turtelboom, vice-eerste minister, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block verleenden hun steun aan dit initiatief.

Contact

Woordvoerder

Koen Peumans

T: 02 542 66 15

G: 0473 81 11 06

koen.peumans@just.fgov.be