Als zware criminelen vrijkomen door een procedurefout, leidt dat terecht tot reacties van onbegrip en verontwaardiging” aldus Stefaan De Clerck. Het Hof van Cassatie heeft, op 28 oktober 2008, een ondubbelzinnige interpretatie gegeven aan de wettigheidcontrole door de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) van het gebruik van Bijzondere OpsporingsMethodes (in het jargon “BOM”) zoals observatie en infiltratie. Volgens deze interpretatie is de aanwezigheid van het Openbaar Ministerie vereist bij de behandeling van dossiers waarin bijzondere opsporingsmethodes werden gebruikt.

Tot 28 oktober 2008 was er geen eenduidige interpretatie. Zo heeft de KI van Gent voordien partijen gehoord in afwezigheid van de openbare aanklager. Als gevolg daarvan heeft gisteren het Hof van Beroep van Gent in vier arresten de strafvordering niet ontvankelijk verklaard. Daardoor kunnen nu tien verdachten vrijkomen.

Meteen na het arrest van Het Hof van Cassatie heeft de KI van Gent haar aanpak aangepast en heeft ze de openbare aanklager toegelaten bij de behandeling van de BOM-dossiers. Dergelijke procedureproblemen, waardoor verdachten vrijkomen louter omdat de openbaar aanklager niet bij de volledige behandeling aanwezig was, zullen voortaan dus niet meer voorkomen. Door het arrest van Cassatie, en de ondubbelzinnige interpretatie van de bestaande wet, is er nu duidelijkheid. Maar er zijn in Gent nog enkele tientallen dossiers, die door de KI Gent voor 28 oktober 2008 werden behandeld, die kunnen leiden tot de vrijlating van verdachten.

De minister van justitie wenst overleg met alle actoren gespecialiseerd in deze materie. Hij vraagt om specifiek voor voormelde dossiers de consequenties van de procedurefout in verhouding te brengen tot de ernst van de procedurefout. Stefaan De Clerck zegt nog dat hij de parlementaire initiatieven die kunnen leiden tot een verdere verfijning van de wet zal ondersteunen.

Stefaan De Clerck

Minister van Justitie