De gevangenis van Wortel was tot 1993 een landloperskolonie. Met de afschaffing van de wet op de landloperij werd de strafinrichting in gebruik genomen om veroordeelden onder te brengen. De gebouwen werden omgebouwd, beter beveiligd en gerenoveerd.

Regime

In de strafinrichting van Wortel verblijven veroordeelden. Zij kunnen regelmatig deelnemen aan gezamenlijke activiteiten, onderwijs volgen, aan sport doen en werken.

Infrastructuur

De gevangenis biedt plaats aan 295 mannelijke gedetineerden. In een gerenoveerd cellencomplex verblijven zij in een- of meerpersoonscellen. De gebouwen van de voormalige landloperkolonie werden bovendien gerenoveerd tot werkhuizen.

Werkplaatsen

Gedetineerden kunnen binnen de huishoudelijke diensten aan de slag in de kleedkamer, de keuken, bij de dienst voor technische ondersteuning of bij de groendienst voor het onderhoud binnen en buiten de gevangenismuren. Daarnaast kunnen zij voor externe bedrijven opdrachten uitvoeren in de werkhuizen, zoals paletten maken, kleine voorwerpen verpakken, motoren ontmantelen, papier verwerken, enz.