Leiderschap evolueert volop. De FOD Justitie wil zich daarop afstemmen en stelt zijn traditioneel concept van ‘de leidinggevende’ en de manier waarop die moet ‘leiding geven’ in vraag. Vanuit die beweegreden is het project Just Leadership ontstaan, naast de organisatie van diverse evenementen, waaronder een seminarie, dat afgelopen februari heeft plaatsgehad.

De FOD Justitie is een complexe organisatie die over diverse competenties beschikt en actief is in een innovatieve politieke en maatschappelijke omgeving. Dat vereist een modern beheer van human resources, ondersteund door een coherent leiderschapsmodel. Bijgevolg drukken het directiecomité en het middelmanagement de wens uit om, elk op hun niveau, te blijven werken aan en evolueren in hun manier van ‘leiding geven’.

Om daartoe te komen, werd er besloten om workshops en opleidingen te organiseren, en om zich te laten inspireren door externe deskundigen, zoals Filip Vandendriessche. Hij was uitgenodigd op het tweede seminarie van Just Leadership, dat plaatsvond op 21 februari 2019 in Pacheco in het bijzijn van minister van Justitie Koen Geens.

Leiding geven zonder bevelen

Filip Vandendriessche, de auteur van het boek ‘Leiding geven zonder bevelen’, heeft de principes van het ‘outputmanagement’ toegelicht, die hij zelf, samen met de leden van het directiecomité en het middelmanagement van de FOD Justitie, heeft uitgewerkt. Dat model moedigt de manager aan om zich te focussen op ‘de doelstellingen’, en om aan zijn medewerkers de vrijheid te geven om de beste methode te kiezen om daartoe te komen. Zo krijgen de medewerkers een grotere manoeuvreerruimte en voelen zij zich dankzij meer autonomie meer betrokken en gemotiveerd.

 

Elkaar beter begrijpen om beter te communiceren

De FOD Justitie wil meer investeren in de leidinggevenden van de organisatie. De FOD wil zich met name laten inspireren door dat ‘outputmanagement’, om naar een steeds gezonder en efficiënter leiderschap te evolueren. Om dat mogelijk te maken, is het echter onontbeerlijk om de communicatie tussen de medewerkers en tussen de verschillende bestuursniveaus te blijven ontwikkelen en verbeteren. De voorzitter zei tijdens zijn toespraak: wij moeten zeker nog nadenken over de beste manier om de belangrijke strategische beslissingen te melden aan het enorm gevarieerde personeel dat in onze organisatie werkt. [...] En zoals Shakespeare zei: “Het is niet genoeg dat je spreekt, je moet de waarheid spreken”.

Alle leden van het directiecomité hebben zich eveneens uitgesproken over een aspect van dat ‘leiderschap versie 2.0’. Zij zijn er zich allemaal van bewust dat een leidinggevende vandaag polyvalent moet zijn om zijn rol uit te voeren. Die rol evolueert van deskundige naar peoplemanager en coach, die begaan is met het welzijn van zijn werknemers.

 

Dit is geen einde, maar een begin

Omdat de leidinggevenden verspreid zijn over verschillende departementen en diensten, hebben de meesten van hen zelden de mogelijkheid om met elkaar te praten. Het seminarie Just Leadership was voor hen een gelegenheid om elkaar terug te zien en om enkele woorden uit te wisselen in een gemoedelijke sfeer.

Dit is geen einde, maar een begin. Er is geen sprake van ‘one shot’ of van mooie theoretische managementconcepten die in een geleerde taal worden voorgedragen.  De FOD Justitie wil dat die woorden realiteit worden, dat zij worden beleefd en gevoeld op het terrein, in de dagelijkse werkomgeving. De meerjarige organisatie van deze evenementen is daar het bewijs van.

Voor meer informatie: raadpleeg de mededeling van vorig jaar.