De Raad van Europa bestrijdt sinds het begin van de jaren negentig corruptie. Tot de belangrijkste verwezenlijkingen van de Raad van Europa behoren de uitwerking van het Verdrag inzake de strafrechtelijke bestrijding van corruptie en het civielrechtelijk Verdrag inzake de bestrijding van corruptie, die België  heeft bekrachtigd.  Ze stonden ook in voor de Aanbeveling inzake gedragscodes voor overheidsambtenaren.

De oprichting van de Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) kadert in deze strijd. Dit orgaan, opgericht in 1999, telde aanvankelijk 14 staten, waaronder België. Momenteel verenigt deze 49 lidstaten (waarvan 48 lidstaten van de Raad van Europa uit West-, Centraal- en Oost-Europa en daarnaast de Verenigde Staten). De GRECO heeft tot doel de mogelijkheden van zijn lidstaten in de strijd tegen corruptie te verbeteren, door toe te zien op de uitvoering van de verbintenissen die zij op internationaal vlak zijn aangegaan. Daarvoor heeft ze een soepel en doeltreffend follow-up mechanisme uitgebouwd.

De bedoeling is om de tekortkomingen in de nationale instrumenten ter bestrijding van corruptie op te sporen en aanbevelingen te geven hoe de wetgeving, de instituten en de praktijk kunnen worden hervormd zodat corruptie beter kan worden voorkomen en bestreden. Alleen de staten die ten volle deelnemen aan het wederzijdse evaluatieproces en instemmen met evaluaties komen in aanmerking voor lidmaatschap van de GRECO. Ons land is vertegenwoordigd in de GRECO door een ambtenaar van de federale overheidsdienst Justitie. De GRECO komt vier maal per jaar samen in Straatsburg, de zetel van de Raad van Europa.

Evaluaties van België 

In 2000 vond tijdens de eerste evaluatiecyclus in de lidstaten een evaluatie plaats van de autonomie en bevoegdheden van de instellingen die belast zijn met het voorkomen, onderzoeken en vervolgen van corruptie, alsook van de specialisatie, opleiding en middelen van de politionele en justitiële instellingen, en van het stelsel van immuniteiten ten aanzien van onderzoeken en vervolgingen. In 2003 had de GRECO vastgesteld dat België alle ontvangen aanbevelingen op toereikende wijze ten uitvoer had gelegd.

In januari 2012 werd een vierde evaluatiecyclus opgestart die betrekking heeft op de preventie van corruptie van parlementairen, rechters en magistraten. Een aantal thema’s die aangeboord worden zijn: ethische principes en deontologische gedragsregels, belangenconflicten, vermogensaangiftes, cumulverboden, en de controle op al deze regels. België werd geëvalueerd door GRECO in maart 2014.

Het conformiteitsrapport evalueert de maatregelen genomen door de Belgische overheid met het oog op de tenuitvoerlegging van de aanbevelingen uit het verslag van de vierde evaluatiecyclus over België, dat werd aangenomen door de GRECO in zijn 63ste plenaire vergadering (28 maart 2014) en openbaar gemaakt op 28 augustus 2014, na instemming vanwege België. De vierde evaluatiecyclus van de GRECO focust op de preventie van corruptie van parlementsleden, rechters en procureurs.