De laatste tijd komt de schrijnende problematiek van jonge vluchtelingen vaak ter sprake in de media. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) zijn jongeren van vreemde herkomst die in België aankomen zonder hun ouders of wettelijke vertegenwoordigers.

Zij zijn zeer kwetsbaar omdat zij meer blootgesteld zijn aan mensenhandel en diverse vormen van seksuele of economische uitbuiting. Zij kunnen rekenen op bijstand van een voogd voor alle stappen die verband houden met hun verblijf in België. Die voogd is verbonden aan de dienst Voogdij van de FOD Justitie.

De meerderheid van deze minderjarigen zijn jongens tussen 16 en 18 jaar oud. De belangrijkste landen van herkomst zijn op dit ogenblik Afghanistan gevolgd door Syrië, Somalië en Irak. Begin 2015 werden er maandelijks nog 161 minderjarigen onder voogdij geplaatst maar door de vluchtelingencrisis is dit cijfer voor de maand augustus 2015 opgelopen tot 391 minderjarigen.

De FOD Justitie wil deze kinderen graag een stem geven en organiseert een tentoonstelling voor zijn medewerkers met kunstwerken en gedichten gemaakt door minderjarige asielzoekers. De gedichten zijn de neerslag van de mogelijkheid die aan de bewoners van het ‘Klein Kasteeltje’ wordt geboden om hun ervaringen met elkaar te delen in een wekelijks poëzieatelier. De beeldhouwwerken zijn totems die de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen toelaten zijn of haar verhaal te vertellen, een spoor van zijn of haar doortocht in het opvangcentrum achter te laten, enz.

Meer weten?

Als je interesse hebt om zelf voogd te worden, vind je hier meer informatie. Voorlopig kan de FOD Justitie rekenen op voldoende voogden. Toch mogen geïnteresseerde kandidaten zich altijd melden bij de dienst Voogdij.