Europese conferentie op ministerieel niveau in Brussel, op 26 en 27 maart 2015

"Tenuitvoerlegging van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, onze gedeelde verantwoordelijkheid"

 

Minister Geens, en de ministers en hoge vertegenwoordigers van de andere 46 lidstaten van de Raad van Europa ontmoeten elkaar op 26 en 27 maart in Brussel om na te denken over de wijze waarop arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zo snel en doeltreffend mogelijk kunnen worden uitgevoerd.

 

Dat evenement is het vierde in een reeks van conferenties op hoog niveau in het kader van de hervorming van het systeem van het EHRM, na de conferenties in Interlaken (2010), Izmir (2011) en Brighton (2012).

 

Dankzij de veranderingen van de voorbije jaren rationaliseerden de werkzaamheden van het Hof in Straatsburg, en verminderde de achterstand van de hangende verzoekschriften drastisch.

 

De conferentie van Brussel zou moeten zorgen voor:

  • een politieke verklaring waarin de steun aan het systeem van het EHRM opnieuw wordt bevestigd,
  • een actieplan met de maatregelen die de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de 47 lidstaten moeten nemen om de uitvoering van de arresten van het Hof te verbeteren. 

De conferentie gaat door in Brussel in het kader van het Belgische voorzitterschap van het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

Meer informatie

De inschrijvingen voor de pers zijn momenteel afgesloten.

Contact

Sharon Beavis

press@just.fgov.be - 0032473811870