Winnaars rond een beker

Crossborder wint de bronzen medaille op de EPSA Awards 2021 in de categorie ‘Digital Public Administration’. Deze medaille bekroont de innovatieve digitale oplossingen van Crossborder. Ook erkent deze prijs de constructieve interdepartementale samenwerking tussen publieke en private partners op verschillende beleidsniveaus.

Het eindejaar nadert: dat betekent dat de jaarlijkse prijsuitreikingen weer daar zijn! De digitale transformatie van justitie wist dit jaar heel wat aandacht te trekken, met nominaties voor verschillende awards. Zo haalde zowel de e-service van het Centraal register van de bescherming van personen en het project Crossborder verschillende awardnominaties binnen.

Vandaag, op 29 november, vond de uitreiking van de European Public Sector Awards (EPSA) digitaal plaats vanuit Maastricht. Het grote publiek kon de uitreiking volgen via een livestream. Dit jaar schreven in totaal 129 projecten zich in, verdeeld over drie categorieën. Er werden uiteindelijk 7 projecten genomineerd in de categorie ‘Digital Public Administration’. Het is met trots dat we melden dat het project Crossborder in deze categorie de bronzen medaille mee naar huis mag nemen.

In 2019 ging Crossborder naar huis met de Circle Of Policeship Award voor ‘internationale politionele samenwerking’. Dit succes kende een vervolg in 2020 met de Publica Award in de categorie ‘Security & Safety’. Met deze bronzen medaille valt Crossborder dus ook in 2021 in de prijzen!

Digitalisering van de strafuitvoering

Als digitaliseringsproject wil Crossborder administratieve vereenvoudiging realiseren bij alle betrokken partijen: politie, justitie en de burger. Zo krijgen zij meer tijd voor wat echt telt: activiteiten waarin een menselijke tussenkomst essentieel is. Innovatie op het vlak van digitale oplossingen, de gebruiksvriendelijkheid voor de eindgebruiker en de samenwerking tussen de actoren van justitie en de beleidsniveaus staan centraal.

Crossborder centraliseert en digitaliseert het beheer en de verwerking van boetes end-to-end met oog voor het optimaliseren van de dienstverlening aan de burger. Sinds 2020 zorgt Crossborder ook voor de automatisering van de processen voor andere strafrechtelijke inbreuken, o.a. inbreuken op de coronamaatregelen, winkeldiefstal of drugs. De resultaten van 2020 bevestigen dat Crossborder een succesverhaal is voor de digitale transformatie van justitie.

Constructieve samenwerking

Crossborder is een 'interdepartementale samenwerking' waarin federale en lokale publieke entiteiten, waaronder de lokale Politie, federale Politie, het Openbaar Ministerie, rechtbanken, de Federale Overheidsdienst Justitie, de Federale Overheidsdienst Financiën, de Federale Overheidsdienst Mobiliteit, de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en de 3 regio’ in België (Vlaanderen, Brussel en Wallonië), dagelijks hun krachten bundelen om de informatie-uitwisseling te verbeteren. Het project kan bovendien rekenen op de steun van de vice-eerste minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en zijn collega's binnen de federale overheid.

Om de werkprocessen maximaal te digitaliseren en automatiseren en de informaticasystemen van de verschillende stakeholders op elkaar af te stemmen, werkt Crossborder bovendien samen met aantal private partners. Ten slotte zoekt Crossborder ook continu naar synergiën met andere Europese landen.

Uitkijken naar het voorjaar 2022

Het project Crossborder is ook genomineerd voor de Digital Society Awards for eGov & Smart Cities en voor de Publica Awards. De huidige coronamaatregelen maken dat de prijsuitreikingen van deze awards zijn uitgesteld naar het voorjaar van 2022. Het is dus nog even nagelbijtend afwachten of Crossborder ook deze nominaties weet te verzilveren. Het worden nog een paar zenuwslopende maanden voor het projectteam en alle betrokken partners!

Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne :

“Het project Crossborder is een voorbeeld op het vlak van digitalisering. De vooruitgang die geboekt is sinds de start van het project in 2017, is ongezien binnen justitie. De aanpak van Crossborder werkt: digitaliseren met aandacht voor snelle, menselijke en straffe dienstverlening voor burgers en ondernemingen, over onze nationale grenzen heen. Dat Crossborder de bronzen medaille mee naar huis mag nemen, is dus meer dan verdiend!”

Barbara Sprangers, Vincent Floré en Evi Vanolst